Kiinteistöautomaatio

Kiinteistöautomaatiolla tarkoitetaan rakennuksen lämmityksen, ilmanvaihdon ja ilmastoinnin, valaistuksen sekä muiden järjestelmien automaattinen ohjausta erillisen hallintajäjestelmän kautta. Tyypillisesti talon eri teknisiä järjestelmiä ohjataan erikseen, täysin irrallaan toisistaan. Esimerkiksi lämmitystä omalla lämmönsäätimellä ja ilmanvaihtoa erillisellä kello-ohjauksella. Nykyaikaiseen kiinteistöautomaatiojärjestelmään on kuitenkin mahdollisuus kytkeä talon erilliset toiminnot myös yhteen, jolloin lämmitys, vesi, ilmastointi, lukot, valaistus, saunat, kylmäkellarit, hissit, hälytinkeskukset jne. liitetään yhdeksi helposti hallittavaksi järjestelmäksi.

Kiinteistöautomaatiojärjestelmä on ikään kuin kiinteistön aivot ja valvova silmä: sen avulla voidaan ohjata, valvoa, säätää ja optimoida kiinteistön toimintaa ilman käyttäjien päivittäistä tarvetta puuttua järjestelmien ohjauksiin. Automaatiolla tavoitellaan esimerkiksi rakennusjärjestelmien tehokkaampaa toimintaa, energiankulutuksen ja käyttökustannusten pienentymistä sekä järjestelmien käytettävyyden, sisäympäristön viihtyvyyden ja asukkaiden arjen sujuvuuden parantumista.

Kiinteistöautomaatio voi ohjata esimerkiksi ilmanvaihtoa, valaistusta liiketunnistimellä tai hämärätunnistimella, lämmitystä ja veden kulutusta
Esimerkkejä automaatiolla tehtävistä ohjauksista.