Tuoreena taloyhtiön hallituksen jäsenenä Sanna Saari-Salomeri sai energiaeksperttikurssilta perusymmärryksen kerrostalon energiatehokkuudesta. Nyt oma taloyhtiö lämpiää maalämmöllä.
Länsi-Helsingin Pajamäki on viime vuosina puhjennut uuteen kukoistukseen. 1950-luvun lopussa rakennettuja taloja peruskorjataan vauhdilla ja ympäröivä lähiluonto on poikkeusaikoina tullut entistäkin tärkeämmäksi.
Pajamäentie 9:n hallituksen uusi jäsen Sanna Saari-Salomeri sai ensi työkseen konkreettisen urakan. Hän lähti talvella 2019 selvittämään, olisiko maalämpöjärjestelmä järkevä vaihtoehto talon alati kallistuvan kaukolämpölaskun leikkaamiseksi. Talon kaukolämmön lämmönvaihdin oli sekin jo yliajalla.
Maalämpöurakan edetessä Saari-Salomeri havahtui samaan kuin moni muukin tuore taloyhtiön hallitukseen valittu: tarvitaan lisää tietoa ja ymmärrystä energia-asioista.
– Bongasin HSY:n Ilmastoinfon Taloyhtiön energiaeksperttikurssin ja ilmoittauduin mukaan, Sanna Saari-Salomeri kertoo.
HSY:n Ilmastoinfon Taloyhtiön energiaekspertti -verkkokurssin voi suorittaa joko ohjatusti tai täysin itseopiskeluna koutsi.hsy.fi -sivustolla. Energiaeksperttikurssi tarjoaa tietoa ja työkaluja, joiden avulla taloyhtiö voi korjata energiansäästöstä syntyvät eurot talteen. Saari-Salomeri osallistui ohjatulle verkkokurssille syksyllä 2020.
Verkkokurssi itseopiskellen tai ohjatusti
HSY:n ilmastoinfo on järjestänyt energiaeksperttikoulutusta vuodesta 2018 lähtien jo sadoille taloyhtiöhallitusten jäsenille. Koronavuoden 2020 syksyllä pidetty ohjattu verkkokurssi oli kuitenkin historian ensimmäinen, joka pidettiin kokonaan etänä.
Etäopiskelu sujui mainiosti, Saari-Salomeri kiittelee.
– Perusasiat käytiin sopivalla tasolla läpi. Oli kiehtovaa ymmärtää miten kaikki asiat, lämmitys, ilmanvaihto ja sähkö, liittyvät toisiinsa.
Itsekin verkkokoulutuksen parissa työskentelevä Sanna Saari-Salomeri kehuu ohjatun verkkokurssin rakennetta. Aiheisiin tutustuttiin itsenäisesti etukäteen. Yhteisissä Teams-tapaamisissa ei ainoastaan kuunnella luentoja, vaan keskustellaan ja käydään läpi itsenäisen opiskelun aikana esille nousseita kysymyksiä.
– Verkkokurssia voi käydä omaan tahtiinsa. Materiaali on hyvin rakennettu, Saari-Salomeri kertoo.
Saari-Salomeren opiskellessa energiaekspertiksi oli oman talon maalämpöhanke jo hyvässä vauhdissa. Hankkeeseen palkatun konsultin johdolla oli laskettu hankkeen kannattavuus ja kilpailutettu urakka. Kun yhtiökokous näytti hankkeelle vihreää valoa, pääsi maalämpöurakoitsija töihin.
– 11.11.2020 oli suuri päivä, kun kaukolämmön tulo katkaistiin.
Pääkaupunkiseudullakin saatiin pitkästä aikaa nauttia kunnon talvesta, ja maalämpöjärjestelmä suoriutui hyvin ensimmäisen toimintavuotensa kovista pakkasista.
– Toivottavasti pääsemme pian siirtämään järjestelmän tuomia säästöjä osakkaille alhaisempina hoitovastikkeina.
Mukava yllätys oli myös ARA:n energia-avustus, joka kattoi noin 30 prosenttia urakan hinnasta. Siitä huolimatta lämmitysjärjestelmän vaihdos oli iso investointi. Kustannuksia nosti se, että myös talon sähköjärjestelmää piti uusia vastaamaan maalämmön ja remontin yhteydessä rakennettujen sähköautojen latauspaikkojen entistä suurempaa tehontarvetta.
– Hankkeen takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta, Saari-Salomeri kertoo.
Samalla yhtiö vaihtoi myös sähkösopimuksensa uusiutuvilla tuotettuun sähköön.
– Se oli myös halvempaa kuin aikaisempi sähkömme.
Venttiilit ensitöiksi puhtaiksi
Mikä oli taloyhtiön energiaekspertin ensimmäinen energiansäästötoimi, kun kurssidiplomi oli saatu?
– Puhdistin heti kaikki oman asuntomme ilmanvaihtoventtiilit ja suodattimet, Saari-Salomeri nauraa.
Sama pitäisi tehdä yhtiön kaikissa asunnoissa. Taloyhtiön viestinnästäkin oli kurssilla puhetta. Talon energiaekspertti miettiikin parhaillaan tapoja, joilla muistuttaa asukkaita kunnossapidon merkityksestä.
– Ilmanvaihto vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös energiankulutukseen. Jos sisäilma tuntuu huonolta, tuuletetaan talvella helposti lämpö harakoille.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Inkeri on hänkin iloinen, että hallituksen osaaminen energia-asioissa parani. 60 asunnon taloyhtiössä on viimeisen 15 vuoden aikana tehty roppakaupalla remontteja putkisaneerauksesta aina talon kattoon ja ikkunoihin.
– Nyt kun isot parannukset tehty, kannattaa energiatehokkuustoimissa keskittyä pieniin parannuksiin, joita jokainen voi tehdä omassa arjessaan, Inkeri pohtii.
Sanna Saari-Salomeren houkutteli taloyhtiön päätöksentekoon halu yhteisölliseen toimintaan ja ympäristötekojen tekemiseen.
– Hoksasin että tässä taloyhtiötoiminnassahan ne yhdistyvät hyvin.
Nykyhallitus onkin hyvin ympäristötietoinen. Seuraava energiatehokkuushanke on jo suunnitteilla talon katolle. Aurinkosähköjärjestelmien kannattavuus parani vastikään lainmuutoksen myötä. Nyt taloyhtiön tuottamaa sähköä voivat hyödyntää myös asukkaat ilman siirtomaksuja ja sähköveroja. Aurinkosähkö oli sekin yksi energiaeksperttikurssin aiheista.
– Kurssilla ymmärsi, mitkä ovat ne energiatehokkuustoimet, joita voi ja kannattaa tehdä niin omassa arjessa kuin koko taloyhtiön tasolla, Saari-Salomeri pohtii.