Vaihtoehdot hankkeen toteutukselle päätöksenteon näkökulmasta (Tiedot: Ohje sähköautojen latauspisteiden toteuttamiseksi, Kiinteistöliitto 2021).
Latauspaikkojen asentaminen edellyttää aina taloyhtiöltä hyväksyntää muutostyölle. Luvan antamiselle voidaan asettaa ehtoja. Ehdot kattavat tyypillisesti vähintään edellytyksen asianmukaisesta toteutuksesta, sähköturvallisuuden huomioimisesta ja muutostyön valvonnasta yhtiön toimesta, kunnossapitovastuun määrittämisestä yhtiön ja osakkaan kesken, yhtiöjärjestyksen muuttamisen siten, että lataussähkö voidaan periä vastikkeena osakkaalta sekä jos kunnossapitovastuu on taloyhtiöllä asuntopaikkaosakkeen vastiketta korotetaan yhtiöjärjestyksessä.
Yhtiökokouksen enemmistö päättää latauslaitteiden hankinnasta, kun autopaikat ovat yhtiön hallinnassa. Kustannukset jaetaan maksettavaksi kaikkien osakkaiden kesken yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaisesti. Käyttöön otettaessa yhtiö vuokraa latauspisteitä osakkaille ja heidän vuokralaisilleen. Latauspisteen sisältäville autopaikoille voidaan määrittää muita paikkoja korkeampi vuokra.
Latauspisteiden toteuttaminen edellyttää yhtiökokouksen enemmistöpäätöstä, eli hyväksyntään tarvitaan yli puolet kokouksessa annetuista äänistä.
Taloyhtiön hallinnassa olevien paikkojen latausvalmiuden toteuttamisen kustannukset katetaan kaikilta osakkailta vastikkeena perittävinä maksuina.
Kun autopaikat ovat sekä yhtiön että osakkaiden hallinnassa, päätös tehdään kahdessa osassa. Ensin yhtiökokouksen enemmistö päättää siitä, että niistä muutostöistä, jotka hyödyttävät vain autopaikan omistavia osakkaita, ei peritä kustannuksia yhtiön muilta osakkailta.
Sitten autopaikkaosakkaiden enemmistö päättää siitä, hankitaanko kaikille autopaikoille latauslaitteet.
Yleensä hankkeessa on myös osia, jotka hyödyttävät kaikkia osakkaita. Näiltä osin kustannukset jaetaan maksettavaksi kaikkien osakkaiden kesken. Esimerkiksi sähkökaapeloinnin parantamiseen liittyvät työt ovat tällaisia muutostöitä, jotka hyödyttävät myös muiden sähkölaitteiden käyttäjiä.
Autopaikat voivat olla osakkaiden hallinnassa. Tällöin erilliset osakkeet, jotka oikeuttavat autopaikan hallinnan tai asunto-osakkeet, jotka antavat oikeuden hallita asunnon lisäksi autopaikkaa.
Tällöin latauspaikkojen vaihtoehdot ovat toteutus osakasmuutostöinä, jolloin osakas vastaa aiheutuvista kustannuksista itse, tai osakasvähemmistöhankkeena, jolloin yhtiö perii vastiketta autopaikkaosakkailta. Kummassakin tilanteessa latauspisteen asennuttaminen edellyttää yhtiön luvan muutostyöhön.
Kun kyseessä on taloyhtiön hanke, kustannukset kulkevat normaalisti taloyhtiön kirjanpidon kautta.
Osakasvähemmistön hankkeessa taloyhtiö on hankkeen toteuttajana. Hankkeen kustannukset kulkevat taloyhtiön kirjanpidon kautta ja hankkeeseen osallistuvat osakkaat maksavat vastikkeena hankkeesta aiheutuvat kustannukset.
Osakkeenomistajan muutostyössä kyseessä on erillinen hanke, jolloin osakas vastaa kustannuksista itse. Tällöin hankkeen kustannukset eivät kulje taloyhtiön kirjanpidon kautta.
Yhtiökokouksen enemmistöpäätös tarkoittaa sitä, että päätöksen hyväksymiseksi tarvitaan yli puolet annetuista äänistä. Tuplaenemmistöpäätös puolestaan tarkoittaa, että annettujen äänien enemmistö (yli puolet) toteutuu
1) kaikkien yhtiökokouksessa annettujen äänten joukossa
2) autopaikkaosakkaiden äänten joukossa.
Määräenemmistöpäätös on asunto-osakeyhtiölain mukainen määritelmä, jossa päätöksen hyväksymiseen tarvitaan kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä.
Lupa yhtiökokoukselta tarvitaan silloin, kun latauspistehanke toteutetaan yhden tai useamman osakkaan muutostyönä. Yhtiökokous määrittää tällä päätöksellä myös sen, millä ehdoilla latauspisteen toteuttaminen osakkaan muutostyönä sallitaan jatkossa. Samalla yhtiökokous voi valtuuttaa taloyhtiön hallituksen tekemään muutostyölupien tulevat käsittelyt.