Sähköauton käytön kokonaishintaan vaikuttaa keskeisesti latauspisteurakan sekä lataamisen kustannukset. Tässä kappaleessa käymme läpi eri tekijöitä, jotka vaikuttavat latauspisteiden hankinnan ja käytönaikaiseen hintaan. Kappaleessa Kustannusten jakaminen taloyhtiössä esitellään eri vaihtoehtoja, joilla voidaan toteuttaa kustannusten oikeudenmukainen kohdentaminen.
Näin pääsette alkuun: selvittäkää tarpeet, joita osakkailla on latauspisteille sekä hinta, jonka he ovat valmiita maksamaan latauspisteistä. Pyytäkää tarjouksia latauspisteurakasta ja vertailkaa tarjousten sisältöjä sekä hintoja.
Hankintakustannukset
Latauspisteiden hankinnassa urakan hintaan kuuluu tyypillisesti urakkaan sisältyviä kustannuksia, joita voidaan kilpailuttaa tarjouspyynnöillä. Nämä kustannukset ovat edellytys sille, että toimivat latauspisteet saadaan asennettua oikein ja turvallisesti.
Sen sijaan latauspisteurakkaan voi kuulua kustannuksia, jotka riippuvat urakan laajuudesta. Näihin kustannuksiin vaikuttaa taloyhtiön lähtötilanne. Jos autopaikoilla on valmiiksi lämmitystolpat, putkituksia tai kaapelointeja ei välttämättä tarvitse uusia. Latauspisteiden määrä vaikuttaa siihen, kestääkö nykyinen sähkökapasiteetti suunniteltujen latauspisteiden aiheuttaman kuorman vai tarvitseeko sähköpääkeskukseen tai sähköliittymän tyyppiin tehdä muutoksia.
Lisäksi latauslaitteille tarvittavat ominaisuudet voivat vaikuttaa niin hankintahintaan kuin laitteiden käytöstä aiheutuviin kustannuksiin. Tällaisia ominaisuuksia ovat muun muassa latausteho, kuormanhallinta ja älylaitteet latauspisteissä. Nämä ominaisuudet eivät ole pelkkiä ylimääräisiä kulueriä: esimerkiksi kuormanhallinnalla voidaan tasata sähköautojen latauksesta aiheutuvia kulutuspiikkejä, mikä vaikuttaa taloyhtiön maksaman tehomaksun määrään. Korkeampi hankintahinta voi pienentää niitä kustannuksia, joita sähkön käytöstä aiheutuu. Älylaitteilla voidaan esimerkiksi ohjata latauspisteen toimintaa mobiilisovelluksella tai ohjata yhteiskäyttöisellä latauspisteellä laskutus suoraan sille käyttäjälle, joka kulloinkin autoaan lataa.
Käytönaikaiset kustannukset
(kuvaksi?) Sähkön hinta, mahdollinen palvelusopimus, huolto ja ylläpito
Käyttökustannukset ovat muutakin kuin käytetyn sähkön hinta. Latauspisteet, kuten kaikki muutkin tekniset järjestelmät, vaativat huoltoa ja ylläpitoa. Palvelusopimukset voivat kattaa esimerkiksi lataamisen laskutuksen ja kaikki latauslaitteiden huoltoon ja ylläpitoon liittyvät toimet. On myös sopimuksia, joissa palveluntarjoaja hoitaa lataamiseen liittyvän laskutuksen siten, että taloyhtiön ei tarvitse siitä huolehtia. Tällaiset sopimukset lisäävät kustannuksia jonkin verran, mutta helpottavat latauspisteiden hallintaa.
Esimerkki hinnasta: sähköautoon ladataan 20 kWh tehoa, jolla pääsee 100 kilometriä. Latauksen aikana sähkön hinta on keskimäärin 0,10 €/kWh, jolloin lataus maksaa yhteensä 2 euroa.
Leasing-sopimus
Latauslaitteiden hankkimisen sijaan ne on mahdollista vuokrata palveluntarjoajalta. Tätä toimintatapaa kutsutaan leasingiksi. Palveluntarjoaja laskuttaa kokonaispaketista, johon kuuluu vuokrattavien latauslaitteiden asennus ja käyttö.
ARA:n avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen
Päivitetty 13.4.2023:
ARA:n tuen myöntämisen edellytyksenä on, että latauslaitteita hankitaan kerralla vähintään viisi ja sähkönjohtimen tulee kestää vähintään 11 kilowatin teho kolmivaiheisena. Latauslaitetta ei tarvitse ottaa heti käyttöön, valmius latauslaitteen asentamiselle heti tai myöhemmin riittää tuen myöntämiseen.
Avustus on 35 % hakemuksella avustettavaksi hyväksyttävistä arvonlisäverollisista kustannuksista. Avustuksen määrä on enintään 1 400 euroa latausvalmiutta ja enintään 90 000 euroa hakijaa kohden. Tukea voidaan hakea seuraaviin kustannuksiin:
- tarvekartoitus
- hankesuunnittelu
- sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
- sähköliittymän tyypin muutos
- putkitukset ja kaapeloinnit sekä niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
- latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa.
Huomioi, että 11 kW tehovaatimus rajaa tuen ulkopuolelle hankkeet, joissa toteutetaan vain hidaslatauspisteitä. Hidaslataukseen tarkoitettujen latauspisteiden hankintahinta on kuitenkin peruslatausta edullisempi. Siksi taloyhtiölle voi olla taloudellisesti kannattavampaa hankkia hidaslatauspisteet, vaikka hankkeeseen ei saataisi ARA:n avustusta.