Kaupunkiviljelijän kesä – Puutarha pihamaalla

Kaupunkiviljelijän kesä – Puutarha pihamaalla

Kesä tarjoaa puitteet monenlaiseen viljelytoimintaan kaupungissakin. Mitä jos skippaisit pahimmillaan vuosien mittaiset jonot viljelypalstoille ja aloittaisit viljelyn kotitalosi pihassa yhdessä naapureiden kanssa? Viljelyä voidaan toteuttaa ulkona monella tapaa: on viljelylaatikoita, kasvipenkkejä, marjapensaita, sieniviljelmiä ja hedelmäpuita.

”Tämä on ollut erilainen kesä. Olen pitkään haaveillut palstaviljelystä, mutta palstoja on vaikea saada. On yllättävän mukavaa viljellä ruokaa omassa kotitalossa naapureiden kanssa”, toteaa vantaalainen kokeilutaloyhtiön asukas.

Taloyhtiöille on tarjolla hyviä viljelypalveluita ja -tuotteita. Jos kokeilumielessä perustettu viljelmä saa suosiota, voi taloyhtiö myöhemmin hankkia ammattilaiselta monipuolisemman suunnitelman, kokonaisen viljelmän tai jopa koulutusta. Toiselle talolle palveluista voi olla hyötyä alussa, ja taitojen kasvaessa viljelmät kukoistavat asukkaiden voimin.

  • Lainalaatikkopuutarha sopii kaikille viljelijöille helppoutensa vuoksi. Viljelylaatikot voidaan asentaa säänkestävään ja huoltovapaaseen viljelymoduuliin, jossa on sisäänrakennettu kastelujärjestelmä. Valmiiksi istutetut laatikot toimitetaan pihalle kasvukauden alussa. Asukkaat saavat tukea viljelmän hoitamiseen sekä viikoittaisia neuvoja ja vinkkejä. Sadonkorjuun jälkeen laatikot noudetaan pois huollettavaksi ja niiden multa kierrätetään uutta kasvukautta varten.
Myös lapset kannattaa ottaa mukaan viljelyhommiin. Kuva: Markku Laine
  • Sienipeti on ulkoviljelyratkaisu ruokasienten tuottamista varten. Ratkaisu sopii pihan varjoisiin paikkoihin, kuten pensaiden alle katteeksi. Kasvualusta koostuu puuaineksesta (puru, pelletti) ja sienirihmastosta, jotka sekoitetaan keskenään. Kertakastelun jälkeen viljelmä alkaa tuottaa osterivinokkaita noin neljän viikon kuluttua istutuksesta. Siitakesientä voi kasvattaa koivupölkyissä. Tällöin pölkkyyn porataan reikiä, ja ne täytetään sienirihmastotapeilla. Lopuksi reiät peitetään puutarhavahalla. Puupölkky alkaa hiljalleen tuottamaan siitakesienisatoa.
Sienirihmastosäkin sisältö sekoitetaan olkipellettipetiin. Osterivinokaspeti alkaa tuottaa
ruokasieniä 4–6 viikon jälkeen ja kasvu jatkuu seuraavanakin kasvukautena.  Kuva: Markku Laine

Hakemalla internetistä esimerkiksi sanoilla viljelylaatikko, lainapuutarhalaatikko, viljelymoduuli, sienipeti, sienipölkky, ulkoviljelmä löytyy sekä palveluntarjoajia, joilta voi hankkia palveluna viljelyksen, että myymälöitä, joista voi hankkia omatoimiviljelyyn varusteita.