Oletko mukavuudenhaluinen? Silloin tämä treeni sopii sinulle erinomaisesti! Nyt treenaamme ilmastoystävällistä kuluttamista, ja se tarkoittaa turhan ostamisen tunnistamista ja vähentämistä.
Pääset helpolla, kun ostat vain tarpeeseen. Jos voit valita laadukasta, kestävää ja kierrätettyä, säästät paljon vaivaa.
Milloin ostaminen sitten on tarpeellista? Mieti ainakin, kuinka ahkeraan käyttöön tavara tai vaate tulee. Jos et tarvitse sitä joka päivä, niin ehkä se kannattaa lainata tai vuokrata.
- Kirjojen lainaaminen on meille itsestään selvää. Monet kirjastot lainaavat myös pelejä, ulkoiluvälineitä, työkaluja ja jopa ompelukoneita!
- Vaatelainaamot ovat avanneet viime vuosina oviaan ja ne tarjoavat usein kotimaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita niin arkeen kuin juhlaankin varsin kohtuulliseen hintaan.
- Kun järjestät elämäsi juhlat, voit ehkä vuokrata astiaston. Tiedustele astiastoa vaikka paikkakuntasi Martoilta.
- Nurmikkotrimmeri, auto kesälomaksi tai klapikone mottitalkoisiin on helpointa vuokrata. Vuokraaminen on huolettoman kuluttajan ratkaisu, sillä palveluun sisältyy huolto ja siksi saat aina toimivan laitteen käyttöösi.
Tekeekö shoppailu onnelliseksi?
Kulutuksen tutkimus kertoo, että tavaroiden osteleminen tuo mielihyvää, joka kuitenkin haihtuu nopeasti. Mielihyvän tunteen aiheuttaa hormoni nimeltä dopamiini. Dopamiinin vuoksi shoppailu voi jopa aiheuttaa riippuvuutta. Ei kuulosta järin onnelliselta.
Kuluttaminen on siis pikemminkin ongelma kuin tie kestävään onneen. Viime aikoina trendiksi onkin noussut turhasta tavarasta luopuminen.
Kestävää onnea lisäävät kuluttamisen sijaan usein aineettomat asiat, kuten ystävyys, kiltteys sekä kiireettömyys.
Lähde: Keskisuomalainen
Aiheesta puhuu lisää kulutustutkija, sosiologian tohtori Terhi-Anna Wilska Suplan podcastissa Kulutustottumukset ja niiden muuttamisen vaikeus
Miksi valitsisin käytettyä?
Ennen 1990-lukua valmistetut vaatteet ja huonekalut ovat usein parempilaatuisia kuin nykyisen massatuotannon aikaan tehdyt. Teet myös persoonallisia ja trendikkäitä löytöjä!
Ostamalla käytettynä uuden sijaan voit säästää jopa tuhansia euroja vuodessa. Kun ostat kaiken tarvitsemasi käytettynä, hiilijalanjälkesi pienenee 16 prosentilla vuodessa. Päästöjä ja materiaalia säästyy, koska uusia tavaroita tuotetaan vähemmän ja niiden kuljettaminen vähenee.
Lähde: Sitra
Treenitehtäväsi, ole hyvä!
Kurkista kaappeihin!
• Siivoa pitkään käyttämättömiksi jääneet, mahdollisesti vääränkokoiset vaatteet sekä turhat tavarat kirppiksille tai laita ne muulla tavoin kiertoon.
• Opettele käyttämään vaatelainaamojen palveluita hyväksesi. Vaatelainaamoita on Helsingin lisäksi saatavilla ainakin Järvenpäässä, Turussa ja Tampereella. Saat sinulle uusia, tarpeenmukaisia vaatteita käyttöösi hyvällä omallatunnolla!
• Vaihda ekopesuaineisiin. Se, miten usein ja millä aineilla peset pyykkisi, on tärkeää. Hajunpoistoon auttaa pakastin: laita vaate muovipussiin ja muutamaksi päiväksi jääkaapin pakastelokeroon tai pakastimeen. Pakastaminen sopii erityisesti neuleille, vuoritetuille ja vintage-vaatteille.
• Tuuleta vaatteitasi pesun sijaan! Säilytä vaatteita henkareissa, siten ne tuulettuvat käyttökertojen välillä. Ekologisinta on pestä käyttövaatteita mahdollisimman vähän koneessa.
• Jos suunnittelet jotain isompaa hankintaa, mieti saatko sen lainattua, ostettua käytettynä, tai esim. yhteiskäyttöön? Kokeile uusia tapoja!
Lahjaostoksilla
• Anna lahjaksi syötäviä tai kompostoituvia asioita: leikkokukkia, yrttejä, kukan taimia, hyvää öljyä, hunajaa, herkkusuklaata, kukkaseppele, ovikranssi…
• Aineettomaksi lahjaksi voit antaa muun muassa leffaliput, kahvilalahjakortin tai mökkiviikonlopun. HSY:n Anna jotain muuta -sivustolta löytyy vinkkejä moneen makuun!
• Anna lahjaksi aikaasi. Ilahduttaisiko esimerkiksi lahjakortti, jolla lupaat ottaa lapsen tai koiran hoitoon, tai voisitko ottaa lahjan saajan mukaan kokeilemaan kanssasi jotain harrastusta? Aika on kallisarvoisinta, mitä toiselle voi antaa.
• Aloita uusi perinne. Läheisillesi voit kertoa, ettet halua lahjaksi tavaroita etkä niitä myöskään itse anna.
Videolla toimittaja ja ilmastoaktivisti Riikka Suominen pohtii kuluttamista.