Uppgiften för byggnadens uppvärmningssystem är att bibehålla de önskade temperaturförhållandena inomhus och säkerställa tillgången på varmvatten. Varje byggnad har ett så kallat huvuduppvärmningssystem som kan producera hela eller åtminstone majoriteten av den värme som behövs för att värma utrymmena under alla förhållanden, samt varmvattnet. I Finland är fjärrvärme det vanligaste huvuduppvärmningssystemet, särskilt i höghus.
Det finns dock många alternativ att välja emellan och det är svårt att bedöma vilken lösning som är bäst för de kommande decennierna. Den säkraste investeringen är att bygga ett hus som behöver lite energi. Det finns fler huvuduppvärmningssystem som är lämpliga för små hus än det finns för större objekt.
Jordvärme, som blir mer och mer vanligt, lämpar sig som huvuduppvärmningssystem för både höghus och fristående hus, men till exempel direkt eluppvärmning, luft-vattenvärmepump och frånluftsvärmepump lämpar sig främst för mindre objekt och objekt som kräver mindre uppvärmningsenergi. Oljeuppvärmning håller på att försvinna helt som uppvärmningsform.
Förutom huvuduppvärmningssystemet kan det finns olika kompletterande uppvärmningssystem i byggnaderna för att minska mängden köpt energi och uppvärmningskostnader. Det är dock svårt eller omöjligt att täcka hela byggnadens värmebehov med dem. Vanliga kompletterande uppvärmningssystem inkluderar solvärme, luftvärmepumpar och eldstäder i småhus.
Indelningen i huvud- och kompletterande uppvärmningssystem är inte helt entydig och vissa system kan fungera som både och, beroende på typ av byggnad, energibehov och storlekslösningar.
Till exempel en frånluftsvärmepump kan i ett energieffektivt fristående hus räcka som den enda formen av uppvärmning, men i en höghus behövs alltid ett annat parallellt system som fjärrvärme eller jordvärme.
När en fastighet har minst två alternerande uppvärmningssätt kallas det för ett hybridsystem. Alterneringen kan till exempel ske enligt säsong eller tid på dygnet, och på så sätt utnyttja de bästa uppvärmningsmetoderna för varje förhållande. Med ett hybridsystemet strävar man efter att producera energi på ett miljövänligt sätt och så effektivt och kostnadseffektivt som möjligt. Tekniskt och ekonomiskt kompatibla former av uppvärmning är till exempel på sommaren solvärme och en luft-vattenvärmepump och ved- och pelletsuppvärmning på vintern.
EdellinenSeuraava