Helheten av husbolagets energiförbrukning är summan av många faktorer. Uppvärmingsenergi går åt till att värma upp rum, till ventilationens tilluft och till att värma upp hushållsvattnet. Belysning, hustekniska system samt annan elektrisk utrustning som finns i husbolagets allmänna utrymmen, t.ex. bastuugnen i husets bastu och tvättstugans maskiner, förbrukar alla fastighetsel. Allt oftare finns det ett kylningssystem i bostadshus som förbättrar boendekomforten.
Man strävar efter att uppnå en energieffektiv byggnad genom förnuftiga val såväl med tanke på energiform, byggmaterial, konstruktionslösningar som vettiga hustekniska lösningar.
En del av energieffektivt byggande är även att möjliggöra en minskning av driftenergin. Detta betyder till exempel att vid behov kunna justera och kontrollera uppvärmningen med hjälp av automation.
Utvecklad automation erbjuder hela tiden mer effektiva möjligheter att utnyttja den ”kostnadsfria värmen” från byggnadens värmebörda för att täcka utrymmens uppvärmningsbehov. Med värmebörda syftar man på den värme som kommer från solljus, hushållsapparater, belysning och från människor. Utan automation kan värmebördor leda till överhettning och därmed till energiförlust.
Möjligheten att påverka byggnadernas energiförbrukning är stor, men det finns även faktorer vi inte kan påverka. Dessa inkluderar faktorer relaterade till byggnadens läge, såsom utetemperatur, vind och solljus. En byggnad och dess egenskaper utgör ramarna för energiförbrukningen, men ansvaret för energieffektiv användning, underhåll och boende ligger alltid hos användarna.
EdellinenSeuraava