Energiayhteisö voi perustua monenlaiseen energiaan liittyvään yhteistoimintaan. Yleisesti käytetyn määritelmän mukaan energiayhteisö tuottaa energiaa yhteisillä laitteilla ja jakaa tuotetun energian yhteisön jäsenten kesken. Tällä verkkokurssilla käsitellään aurinkosähkön tuotantoon ja kulutukseen perustuvia energiayhteisöjä. Energiayhteisö voi olla
- kiinteistön sisäinen,
- kiinteistörajat ylittävä tai
- hajautettu.
Tällä kurssilla käsitellään pääosin samalla kiinteistöllä/kiinteistöryhmällä toimivia kiinteistön sisäisiä energiayhteisöjä. Sellainen on esimerkiksi asunto-osakeyhtiö, joka hankkii aurinkosähköjärjestelmän ja muodostaa energiayhteisön taloyhtiön osakkaiden kesken.
Asunto-osakeyhtiön energiayhteisö voidaan toteuttaa joko
- koko taloyhtiön hankkeena, jolloin laissa puhutaan paikallisesta energiayhteisöstä, tai
- yhden tai useamman asukkaan omana hankkeena, jolloin laissa puhutaan aktiivisten asiakkaiden ryhmästä.
Keskeinen ero hankkeiden välillä on se, että paikallisessa energiayhteisössä taloyhtiö toimii oikeushenkilönä. Aktiivisten asiakkaiden ryhmässä loppukäyttäjät eivät toimi oikeushenkilön kautta. Aktiivisten asiakkaiden ryhmän tuleekin järjestää keskinäiset vastuunsa ja velvoitteensa erillisin sopimuksin.
TÄSSÄ VOISI OLLA KUVA: ENERGIAYHTEISÖJEN LUOKITTELU (TEM/MOTIVA)
Koko taloyhtiön hankkeessa aurinkovoimalan kustannukset jaetaan pääsääntöisesti kaikkien osakkaiden kesken. Voimalan tuottama sähkö käytetään ensisijaisesti kiinteistösähkön käyttöpaikalla, johon järjestelmä yleensä liitetään. Käyttöpaikalta ylijäävä sähkö joko myydään suoraan sähkön jakeluverkkoon tai hyvitetään valitun sopimuksen mukaan yhteisön jäsenten käytettäväksi sekä myytäväksi jakeluverkkoon, jos yhteisön jäsenten käyttö ei kata kaikkea tuotettua sähköä netotusajanjaksolla (15 min). Aktiivisten asiakkaiden hankkeessa kustannukset jaetaan yhteisön jäsenten kesken. Hyödyt jakautuvat ainoastaan ryhmän jäsenille yhteisön sopimusten mukaisesti. Hankkeet vaativat erilaisen päätöksenteon yhtiössä.
Sähkön mittauksen ja laskutuksen osalta kiinteistönsisäiset energiayhteisöt voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: jakeluverkkoyhtiön mittauksilla toteutettuun yhteisöön ja energiayhteisön omilla mittauksilla toteutettuun yhteisöön, jolloin puhutaan ns. takamittaroinnista, josta kerrotaan lisää edempänä kurssia (linkki kappaleeseen)
Taloyhtiön energiayhteisö mahdollistaa sen jäsenten osallistumisen sähkömarkkinoille. Tämä antaa yhteisön jäsenille mahdollisuuden tuottaa ainakin osa käyttämästään sähköenergiasta itse, mistä voi saada suoraa taloudellista hyötyä. Lisäksi yhteisö antaa jäsenilleen mahdollisuuden vaikuttaa omaan sähköntuotannon tapaansa ja sitä kautta myös tuotannon ympäristövaikutuksiin.
TEKSTISELITTEITÄ:
Hyvityslaskenta:
Taloyhtiön paneelien netotuksen jälkeinen ylituotanto käytetään pienentämään huoneistojen
sähkölaskuja. On hyödyllinen taloyhtiölle, jonka kannattaa investoida isompaan aurinkosähköjärjestelmään. Jakeluverkkoyhtiöt saivat lakimuutoksen myötä tarjota palvelua 1.1.2021 alkaen. Fingrid Datahub alkoi tarjota palvelua kansallisesti kaikille vuonna 2023.
Netotus:
Kiinteistön sähkömittari mittaa jatkuvasti paneeliston tuotantoa ja kiinteistön sähkönkulutusta. Kiinteistön sähkömittarin kolmen sähkövaiheen hetkelliset tuotannot ja kulutukset lasketaan yhteen
15 minuutin ajalta ja laskutukseen päätyy vain yksi netotettu lukema joko tuotantoa tai
kulutusta kerrallaan. Ilman netotusta mittausjakson aikana saattaa kulutuksen ja tuotannon vaihdellessa kertyä sekä ostoa että myyntiä.
Oikeushenkilö:
Oikeushenkilö eli juridinen henkilö on sellainen henkilöiden tai pääomien yhteenliittymä, jolla on oikeuksia ja johon voi kohdistua velvollisuuksia. Oikeushenkilöt ovat oikeuskelpoisia eli ne voivat tehdä oikeustoimia ja esiintyä tuomioistuimessa.
Oikeushenkilö muodostuu joko julkisyhteisöstä, kauppaoikeudellisesta tai siviilioikeudellisesta yhteisöstä. Esimerkkejä oikeushenkilöistä ovat valtio, kunnat, yhdistykset ja osakeyhtiöt.