Energiayhteisön hyvityslaskenta tarkoittaa tuotannon jakamista yhteisön jäsenille heidän ilmoittamansa jakosuhteen mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvitystä jokaisen jäsenen omassa sähkölaskussa. Koko taloyhtiön hankkeessa hyvityslaskenta tarkoittaa yleensä sitä, että aurinkovoimala tuottaa sähköä ensisijaisesti kiinteistösähkön tarpeisiin. Kiinteistön sähköntarpeen ylittävä osuus aurinkovoimalan tuotannosta hyvitetään yhteisön jäsenten kulutettavaksi yhtiökokouksessa päätetyn jakosuhteen mukaisesti. Jos sähköä jää tämänkin jälkeen yli, syötetään ylijäämä sähkönjakeluverkkoon. Tästä maksetaan joko energiayhteisölle tai yksittäisille osakkaille korvaus erillisen sähkönostosopimuksen mukaisesti. Sopimus on tehtävä, vaikka sähköä ei olisi aikomusta syöttää jakeluverkkoon, sillä sähkönostosopimus on aurinkovoimalan verkkoon kytkemisen ehtona. Aktiivisten asiakkaiden hankkeessa hyvitys tehdään ainoastaan aktiivisten asiakkaiden ryhmän jäsenille ennalta sovittujen jakoperusteiden mukaan.
Hyvitys tehdään jokaiselta mittausjaksolta erikseen. Mittausjakso on tällä hetkellä yksi tunti, mutta tulevaisuudessa tullaan siirtymään 15 minuutin mittausjaksoon. Jokaiselta tunnilta jäsenen verkosta ostaman sähkön määrästä vähennetään tuotantolaitoksen tuottama energiamäärä, joka on jakosuhteen mukaisesti jäsenelle osoitettu. Energiayhteisöltä saatu sähkö siis pienentää sen sähkön määrää, josta maksetaan energiayhtiölle.
Hyvityslaskenta mahdollistaa taloyhtiöissä suuremman aurinkosähköjärjestelmän hankkimisen ja lähes kaiken tuotetun sähkön hyödyntämisen taloyhtiön ja osakkaiden käyttöön. Hyvityslaskentaan perustuvan aurinkovoimalan hankinta on ns. taloyhtiön ei-tavanomaista tasoa oleva uudistus ja se vaatii yhtiökokouksen määräenemmistöisen päätöksen