- Aurinkosähköselvitys tehty
- Tarjouskilpailu tehty
- Tarjoukset vertailtu ja järjestelmän toimittaja valittu
- Investoinnin hinta tiedossa
- Asennuksen ajankohta sovittu
- Energiayhteisömalli valittu
Nyt hanke on siinä vaiheessa, että se pitää viimeistään hyväksyttää yhtiökokouksessa. Jos mahdollista, niin yhtiökokoukseen kannattaa pyytää mukaan aurinkosähköselvityksen tekijä sekä tarjouskilpailun voittanut yritys. He osaavat varmasti parhaimmin kertoa yhtiölle hankkeen teknisistä yksityiskohdista, toteutuksesta ja energiayhteisön periaatteista. Myös paikallisia puolueettomia energianeuvojia kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Myös asiaan huolella perehtynyt taloyhtiön hallitus osaa varmasti kuvata hankesuunnittelun ja -toteutuksen. Pääasia on, että taloyhtiön osakkaat ymmärtävät oikeasti sen, mitä ollaan päättämässä.
Tavanomainen tuotantolaitos
Pääsääntöisesti koko taloyhtiötä koskevan paikallisen energiayhteisön perustamiseksi tarvitaan yhtiökokouksen enemmistöpäätös eli yli puolet äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Tämä riittää silloin, kun tuotantolaitoksen eli aurinkosähkövoimalan katsotaan olevan tavanomaista tasoa oleva uudistus. Tavanomaiseksi aurinkosähkövoimalaksi katsotaan kiinteistösähkön sekä asukkaiden sähkön yhteisen tehon mukaan mitoitettu voimala, jolloin tuotetun sähkön käyttöaste pyritään maksimoimaan ja ylijäämäsähkön myyntiosuus pyritään pitämään maltillisena. Kustannus hankkeesta jakautuu kaikille osakkaille samoin kuin oikeus yhteisön tuottamaan hyötyyn. Osakkaalla on kuitenkin mahdollisuus kieltäytyä hyödystä eli hänen asunnolleen jyvitettävästä sähköstä, mutta ei kustannuksista.
Ylimitoitettu tuotantolaitos
Jos aurinkosähkövoimala ylimitoitetaan siten, että myytävän ylijäämäsähkön osuutta pyritään tietoisesti kasvattamaan, tarvitaan määräenemmistöpäätös eli yli kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Tällöin voimalan hankinta katsotaan olevan ei-tavanomaista tasoa oleva uudistus. Hankkeeseen osallistuvat vain ne osakkaat, jotka siihen suostuvat. Kustannus jakautuu kaikille osallistuville osakkaille samoin kuin oikeus yhteisön tuottamaan hyötyyn. On hyvä huomata, että jos tuotanto ylimitoitetaan tarkoituksella voi verottaja tulkita sähkön myynnin liiketoiminnaksi, josta tulee maksaa arvonlisävero. Verotukseen liittyvistä asioista kerrotaan lisää luvussa: Energiayhteisön verotus.
Aktiivisten asiakkaiden hanke
Aktiivisten asiakkaiden energiayhteisön perustamiseen liittyvät muutostyöt vaativat taloyhtiön hyväksynnän. Päätös voidaan tehdä yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Hankkeen kustannukset jakautuvat ainoastaan aktiivisten asiakkaiden ryhmän jäsenille.
Termien selitykset:
EdellinenSeuraava