Siirry sisältöön
Koutsi – HSY:n verkkokurssit
  • Kurssit
  • Ota yhteyttä
Rekisteröidy Kirjaudu sisään
Etusivu / Etusivu / Ekotukitoiminta / Ruoka / Vinkkejä ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseen

Vinkkejä ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseen

← Takaisin

Haasta itsesi ja muut kokeilemaan kasvisruokaa

  • Valitse lounaalla kasvisruoka ja kasvata kasvislounaiden määrää pikkuhiljaa.
  • Suosi sesongin mukaista kasvisruokaa.
  • Ota vastaan vegaanihaaste: Kokeile kasvisruokaa kuukauden ajan (vegaanihaaste.fi)

Vähennä ruokahävikkiä

  • Tuttu sääntö: ota ja osta vain sen verran kuin syöt.
  • Käytä kaapeista vanhimmat tuotteet ensin ja siirrä ne hyllyn etuosaan.
  • Järjestäkää jämälounas työkavereiden kesken.
  • Järjestäkää kartoitus ruokalassa syntyvästä hävikistä ja tiedottakaa tuloksista.
  • Punnitusten avulla voi seurata, miten tiedottaminen vaikuttaa hävikin määrään.
  • Selvittäkää kahvinkeittotavat ja miettikää parhaat tavat hävikin minimoimiseksi.

Viettäkää työpaikalla Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikko on syyskuussa vuosittain vietettävä kampanja, joka kannustaa viestimään ruokahävikistä ja omista toimista sen vähentämiseksi. Kampanjan sivustoilta löytyy valmiita materiaaleja jaettavaksi somessa ja tulostettavaksi ruokalaan tai taukotilaan.

Käsi on laittamassa kahvijauhetta kahvinkeittimeen.

Tavoitteena voi olla esim. kahvihävikin pienentäminen. Suomalainen kahvinjuoja heittää pois lähes 2,5 litraa kahvia vuodessa (lähde: Paulig ja LUKE)

Vaadi ympäristövastuullisia vaihtoehtoja ja jaa hyviä vinkkejä eteenpäin

  • Ehdota lounasruokalan listoille ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja ja työpaikan ruokatarjoiluihin ympäristöasioiden huomioimista. Mitä useammat kyselevät ruuan alkuperästä, sitä varmemmin se vaikuttaa hankintoihin.
  • Onhan työpaikallasi kahvimaidoksi tarjolla myös kasvimaitoa lehmänmaidon lisäksi?
  • Valitse kotimaisia kaloja, kuten muikku, silakka, ahven ja hauki.
  • Tutustu WWF:n Kalaoppaaseen.

Usein kasvisruokailun lisäämiseen tai kokeiluun kannustamiseen riittää pienet yksinkertaiset oivallukset ja muutokset. Moni ruokala on saanut huomata tämän vaihtaessaan kasvisruoan linjastolla ensimmäiseksi ennen muita ruokia.

← Edellinen

Kurssin sisältö

Kurssin esittely
  • Koutsin toimintoja
  • Lopputentti ja todistus
Perustietoa ekotukitoiminnasta
  • Toimintamalli työpaikoille
  • Ekotukitoiminnan tavoitteet ja askeleet
  • Ekotukihenkilön rooli ja tehtävät
Energia
  • Tavoitteena energiatehokkuus
  • Säästetään energiaa
  • Energiansäästövinkkejä
  • Energiamerkit
Jätteet ja lajittelu
  • Turha jäte on tuhlausta
  • Vinkkejä jätteen määrän vähentämiseen
  • Kiinteistöiltä kerättäviä jätteitä hyödynnetään monella tapaa
  • Materiaalit saadaan kiertoon vain lajittelemalla
  • Lajitteluohjeita
Hankinnat
  • Julkiset hankinnat ja ympäristö
  • Yleisohjeet kestäviin hankintoihin
  • Ympäristömerkit
Ruoka
  • Ruoantuotannon moninaiset ympäristövaikutukset
  • Ympäristövastuullinen lautasmalli on myös terveellinen
  • Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko
  • Vinkkejä ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseen
Vesi
  • Maailman vesivarat
  • Vesijalanjälki veden kulutuksen mittarina
  • Vinkit vesijalanjäljen pienentämiseen ja järkevään vedenkäyttöön
  • Elämäntapamme näkyy jätevesissä
  • Viemärietiketti haltuun
Liikkuminen
  • Liikkumisen valinnat ovat tärkeitä
  • Viisas liikkuminen
  • Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikalla
  • Liikkumissuunnitelma
  • Työnantajan keinoja viisaan liikkumisen lisäämiseksi
Ilmastonmuutos
  • Ilmastonmuutos ympäristössä ja yhteiskunnassa
  • Ilmastojärjestelmä: kertaus kasvihuoneilmiöön
  • Hiilidioksidi ja hiilen kierto
  • Hiilidioksidipitoisuuden muutos ennennäkemättömän rajua
  • Ilmastonmuutoksen hillintä
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Luonnon monimuotoisuus ja luonnonvarat
  • Luonnon monimuotoisuus ja sen säilyminen
  • Luonnon monimuotoisuuden merkitys
  • Luontokato
  • Luonnonvarojen liikakäyttö
  • Ratkaisuina kiertotalous ja kohtuutalous
  • Ekotukikurssin lopputentti
Palaa kurssin etusivulle

Koutsi – HSY:n verkkokurssit

HSY on Suomen suurin julkinen ympäristöalan toimija. Teemme pääkaupunkiseudusta maailman kestävintä kaupunkiseutua. Koutsi kutsuu kaupunkilaiset mukaan tähän työhön. Koutsissa tarjoamme avoimia verkkokursseja, joiden avulla jokainen voi ottaa askeleen kohti kestävämpää elämää.
Koutsi – verkkokoulutusalusta on luotu EU-rahoitteisessa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeessa.

Uutiskirje

Tutustu HSY:n uutiskirjeisiin

Tilaa uutiskirjeemme

  • Ajankohtaista
  • Ota yhteyttä
  • Tietosuojaseloste
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietoa evästeistä