Siirry sisältöön
Koutsi – HSY:n verkkokurssit
  • Kurssit
  • Ota yhteyttä
Rekisteröidy Kirjaudu sisään
Etusivu / Etusivu / Ekotukitoiminta / Ruoka / Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko

Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko

← Takaisin

Yksi tärkeä keino pienentää ruoan ympäristökuormaa on minimoida ruokahävikki. Se on myös tärkeä toimenpide tavoiteltaessa hiilineutraalisuutta.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten sitä syntyy kotitalouksissa. Suomessa heitämme henkilöä kohden ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa eli lähes joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskakoriin.

Kun ruoka päätyy hävikkiin, tuotantoketjun päästöt ja vedenkulutus ovat syntyneet turhaan. Kotona ruokahävikin vähentämisen voi aloittaa tekemällä hävikkiaterian vanhentumassa olevista tuotteista.

Lue lisää: Saa Syödä! – Näin vähennät ruokahävikkiä (saasyoda.fi)

Infografiikka, jossa kuviona kansi raollaan oleva roska-astia.
Ruokahävikkiä syntyy kaikkein eniten kotitalouksissa. Valtakunnallinen Hävikkiviikko nostaa ruoan arvostusta ja kertoo hävikin vähentämisen tärkeydestä. Lähde: havikkiviikko.fi

YK:n ja EU:n tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Suomen hallitusohjelmassa on sitouduttu puolittamaan ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä ja laatimaan tiekartta hävikin vähentämiseksi ruokaketjun jokaisessa vaiheessa.

Ylijäämäruoan jakaminen tai myyminen

Monet toimijat ovat lähteneet kehittämään tapoja vähentää kauppojen, ravintoloiden ja ruokaloiden ruokahävikkiä esimerkiksi myymällä ylijäämäruokaa tai vanhentuvia tuotteita edullisesti. Osa on luonut hävikin estämisestä laajempaa toimintaa. Vantaalla esimerkiksi toimii Yhteinen pöytä -niminen ruoka-avun palvelu ja verkosto, joka perusti ensimmäisenä Suomessa oman hävikkiterminaalin.

Valitettavasti monet tekijät rajoittavat pienempimuotoista ylijäämäruoan jakelua. Helsingissä tehdyssä selvityksessä (2020) nousi toistuvasti esille, että pienemmät yhteistyöaloitteet kaatuvat valitettavan usein käytännön haasteisiin. Erityisesti päiväkotien kohdalla elintarviketurvallisuuden takaaminen rajoittaa merkittävästi ylijäämäruoan jakelua.

Lue lisää:

  • Ruoka-apu | Yhteinen pöytä, Vantaan kaupunki (yhteinenpoyta.fi)

← Edellinen Seuraava →

Kurssin sisältö

Kurssin esittely
  • Koutsin toimintoja
  • Lopputentti ja todistus
Perustietoa ekotukitoiminnasta
  • Toimintamalli työpaikoille
  • Ekotukitoiminnan tavoitteet ja askeleet
  • Ekotukihenkilön rooli ja tehtävät
Energia
  • Tavoitteena energiatehokkuus
  • Säästetään energiaa
  • Energiansäästövinkkejä
  • Energiamerkit
Jätteet ja lajittelu
  • Turha jäte on tuhlausta
  • Vinkkejä jätteen määrän vähentämiseen
  • Kiinteistöiltä kerättäviä jätteitä hyödynnetään monella tapaa
  • Materiaalit saadaan kiertoon vain lajittelemalla
  • Lajitteluohjeita
Hankinnat
  • Julkiset hankinnat ja ympäristö
  • Yleisohjeet kestäviin hankintoihin
  • Ympäristömerkit
Ruoka
  • Ruoantuotannon moninaiset ympäristövaikutukset
  • Ympäristövastuullinen lautasmalli on myös terveellinen
  • Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko
  • Vinkkejä ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseen
Vesi
  • Maailman vesivarat
  • Vesijalanjälki veden kulutuksen mittarina
  • Vinkit vesijalanjäljen pienentämiseen ja järkevään vedenkäyttöön
  • Elämäntapamme näkyy jätevesissä
  • Viemärietiketti haltuun
Liikkuminen
  • Liikkumisen valinnat ovat tärkeitä
  • Viisas liikkuminen
  • Viisaan liikkumisen edistäminen työpaikalla
  • Liikkumissuunnitelma
  • Työnantajan keinoja viisaan liikkumisen lisäämiseksi
Ilmastonmuutos
  • Ilmastonmuutos ympäristössä ja yhteiskunnassa
  • Ilmastojärjestelmä: kertaus kasvihuoneilmiöön
  • Hiilidioksidi ja hiilen kierto
  • Hiilidioksidipitoisuuden muutos ennennäkemättömän rajua
  • Ilmastonmuutoksen hillintä
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Luonnon monimuotoisuus ja luonnonvarat
  • Luonnon monimuotoisuus ja sen säilyminen
  • Luonnon monimuotoisuuden merkitys
  • Luontokato
  • Luonnonvarojen liikakäyttö
  • Ratkaisuina kiertotalous ja kohtuutalous
  • Ekotukikurssin lopputentti
Palaa kurssin etusivulle

Koutsi – HSY:n verkkokurssit

HSY on Suomen suurin julkinen ympäristöalan toimija. Teemme pääkaupunkiseudusta maailman kestävintä kaupunkiseutua. Koutsi kutsuu kaupunkilaiset mukaan tähän työhön. Koutsissa tarjoamme avoimia verkkokursseja, joiden avulla jokainen voi ottaa askeleen kohti kestävämpää elämää.
Koutsi – verkkokoulutusalusta on luotu EU-rahoitteisessa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeessa.

Uutiskirje

Tutustu HSY:n uutiskirjeisiin

Tilaa uutiskirjeemme

  • Ajankohtaista
  • Ota yhteyttä
  • Tietosuojaseloste
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietoa evästeistä