Hyvityslaskentamallissa aurinkosähköjärjestelmä kytketään samalla tavoin kuin kiinteistömallissa eli kiinteistösähkömittariin. Taloyhtiössä ei tarvitse tehdä mittareiden muutoksia kuten takamittaroinnissa. Tilanteissa, joissa aurinkosähköä tuotetaan enemmän kuin kiinteistösähköä kulutetaan, ylijäävä sähkö jaetaan laskennallisesti huoneistosähkömittareille. Jako tehdä osakkeiden määrän mukaisesti.
Hyvityslaskentamallista täytyy tehdä sopimus verkkoyhtiön kanssa, joka tekee laskennallisen jaon asuntojen sähkömittareille. Hyvityslaskentamalli tulee lainsäädäntöön ja kansallisesti käyttöön kesäkuussa 2022, jolloin suunniteltu Fingridin Datahubi otetaan käyttöön. Halukkaat verkkoyhtiöt voivat tarjota hyvityslaskentamallia jo ennen tätä, kun asetus tulee voimaan vuoden 2020 loppuun mennessä. Tällä hetkellä pk-seudulla mm. Helen ja Caruna ovat ottaneet hyvityslaskentamallin käyttöön ennen lainsäädännön muutosta. Asiaa kannattaa tiedustella omalta verkkoyhtiöltä.
Hyvityslaskentamalli mahdollistaa suuremman aurinkosähköjärjestelmän hankkimisen ja kaiken tuotetun sähkön hyödyntämisen taloyhtiön käyttöön. Todennäköisesti verkkoyhtiöt tulevat laskuttamaan tällaisesta palvelusta. Finnsolar-hankkeessa on laskettu hyvityslaskentamallin kannattavuutta. Tuloksena oli, että hyvityslaskentamalli on kannattava myös Helenin suunnittelemalla palvelumaksulla.
EdellinenSeuraava
Kirjaudu sisään
Rekisteröitymällä saat parhaan kurssikokemuksen. Kaikki kurssimme ovat maksuttomia.
Rekisteröidy